Форма входа

Календарь

«  Февраль 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Новости

Поиск

Наш опрос

Як Ви оцінюєте прийняття рішення КСУ від 30.09.09 про допуск адвоката при допиті свідка?
Всего ответов: 150

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0




Четверг, 28.03.2024, 15:37
Приветствую Вас Гость | RSS
Адвокат Стоян Руслан Иванович (050) 46-231-46
Главная | Регистрация | Вход
Главная » 2010 » Февраль » 11 » Зменшення банками процентів по вкладам
20:59
Зменшення банками процентів по вкладам
Нещодавно деякі банки (зокрема, ПАТ «Альфа-Банк») почали проводити чергову широкомасштабну акцію у напрямку  оптимізації роботи з вкладами.
Щось схоже відбувалось на початку кризи, коли курс гривні різко впав, і клієнти банків втратили можливість повернути доларові кредити. Тоді банки одразу почали обертати у свою власність заставне майно клієнтів (криза закінчиться, а майно – залишиться). Все нібито «по-чесному», але деякі банки настільки ввійшли у смак, що почали це робити по договорам, по яким ще не настали необхідні для цього терміни (авжеж, криза закінчується, а майно - ще не наше). Сьогоднішня акція має все ту ж мету – заробити (зекономити) гроші, прикриваючись кризою.
Я являюсь вкладником вкладу на вимогу (тобто, безстрокового) в ПАТ «Альфа-Банк». Банк запропонував на час внесення вкладу досить вигідні умови, а саме, що процент на безстрокові вклади не може бути змінено банком в односторонньому порядку.
10.02.2010 року до мене зателефонував співробітник банку та повідомив, що банк має намір зменшити розмір процентів на вклади майже вполовину, мотивуючи це тим (увага!), що «криза закінчується та фінансове становище стабілізувалось». Також мені люб'язно повідомили, що я повинен підійти до відділення банку та підписати там відповідну додаткову угоду до договору. Я, звісно, відповів, що цього робити не бажаю, нікуди не піду та нічого підписувати не буду, на що отримав відповідь: «Так, дійсно Ви не зобов’язані цього робити. Всього найкращого». От і все. Прийдіть і підпишіть, бо банку треба, а якщо не бажаєте – добре. Такий дзвінок розрахований на те, що людина (юридично неосвічена або яка не читала свій договір), послухавши співробітника банку, так і зробить.

У зв‘язку з вищевикладеним проаналізуємо деякі частини статті 1061 «Проценти на банківський вклад» Цивільного кодексу України: 

2. Банк має право змінити розмір процентів,  які виплачуються
на вклади на вимогу, якщо інше не встановлено договором.

У разі зменшення банком розміру процентів на вклади на вимогу
новий розмір процентів  застосовується  до  вкладів,  внесених  до
повідомлення вкладників про зменшення процентів, зі спливом одного
місяця  з  моменту  відповідного  повідомлення,   якщо   інше   не
встановлено договором.

3. Встановлений договором розмір процентів на строковий вклад
або на вклад,  внесений на умовах його повернення у разі  настання
визначених   договором   обставин
,   не  може  бути  односторонньо
зменшений банком
, якщо інше не встановлено законом.

4. Умова договору щодо права банку змінювати розмір процентів
на строковий вклад в односторонньому порядку є нікчемною.

З тексту статті розуміємо, що:

1. банк має право змінити в односторонньому порядку проценти тільки по вкладам на вимогу (безстрокові)
1.1. але тільки при умові, що інше не зазначено в договорі (в моєму договорі було зазначено, що це може бути зроблено лише шляхом підписання додаткової угоди).
2. банк не має право зменшити в односторонньому порядку проценти по строковим вкладам та вкладам, що повертаються при настанні певних обставин,
2.1. якщо в договорі зазначено, що банк може це робити в односторонньому порядку, то така умова договору є нікчемною.

У моєму випадку банк не має права змінювати проценти по вкладу без моєї згоди. Я це знаю, співробітники банку це знають. І все одно дзвонять. Тобто, якби знав тільки банк, то я би міг погодитись і прийти підписати додаткову угоду.
Висновок: не вірте всьому, що говорять, та уважно читайте все, що підписуєте, а якщо підписали – зберігайте цей документ і перечитуйте його в разі необхідності, робіть все у відповідності з написаним. І не бійтеся звертатись до фахівців. Не бійтеся захищати свої права.

Стоян Руслан, адвокат
Категория: Банки | Просмотров: 1496 | Добавил: combat1st | Теги: Депозит, відсотки, банк, вклади, проценти | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегестрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024